Caldera Blanca

Rute med vulkansk trekking på Lanzarote

Caldera Blanca-ruten går ind i det indre af øen Lanzarote, igennem et område med masser af vulkansk malpaís i form af lava, alt sammen resultat af de udbrud, der fandt sted i årene fra 1730 til 1736. Vulkanens 2 centrale elementer, Caldereta og Caldera Blanca, stammer fra 2 gamle vulkankegler, der blev dannet ved tidligere udbrud. Caldera Blanca er et af de højeste punkter i vulkankæderne midt på øen.

Det er en vandrerute for alle aldre

Vandreturen ad Caldera Blanca-ruten begynder ved kirken i Los Dolores, der er hjemstedet for øens protektor. Den befinder sig på grænsen mod nord, der markerer afslutningen på en af lavatungerne fra vulkanen Timanfaya, hvor en 10 km lang strækning uden betydelig højdeforskel, som er en blanding af bjergsti, almindelig sti og asfalt, tager sin begyndelse. Turen egner sig til alle. Det anbefales af være iført passende tøj og sko samt huske solbeskyttelse og drikkevarer, så man kan klare den 3 timer lange vandretur.

Længde
9,97 km
Public transport
Localidad
Tinajo
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Caldera Blanca
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Nuestra Señora de los Volcanes

Stedet, hvor denne kirke ligger placeret, har direkte forbindelse til vulkanerne, eftersom en af de nordlige lava-arme fra udbruddet i det 18. århundrede sluttede her. Et kors på et klippefyldt forbjerg tæt på kirken markerer dette punkt. Det er grunden til, at øens skytshelgeninde, der tilbedes i denne kirke, Nuestra Señora de los Dolores, har fået navnet Virgen de los Volcanes (Jomfru af vulkanerne).

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Blodmøllen

I gaderne i Mancha Blanca ser vi resterne af en gammel landbrugsmølle til maling af korn, kendt som blodmøllen. Der var rigtig mange af disse møller, men denne er en af de to, der er tilbage i Tinajo. Blodmøllerne er af romersk oprindelse. Et dyr var forspændt midterakslen, som så igen drejede møllestenene ved hjælp af tandhjul.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Malpaís

Udbruddet i 1730 dækkede hele den midterste del af øen og udslettede omkring 30 landsbyer og de bedste landbrugsområder på Lanzarote. Derfor er hele den midt-vestlige del af øen nu et ufrugtbart område med nyere lavastrømme, hvor det praktisk taget er umuligt at drive nogen form for aktivitet. Det konstaterer vi, da vi går igennem området. Det er et kompliceret, kaotisk område med lava i forskellige former, der er hobet op helt tilfældigt rundt om stien.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Hesteskoen

Den første kegle, vi støder på, er La Caldereta. Da vi kommer hen til krateråbningen, kan vi se, at den har en perfekt hesteskoform. Dette skyldes at, det drejer sig om et krater, der åbner sig mod den side, hvor lavastrømmen kom fra. Vi ser farveskiftet og dens mere formstøbte konturer, eftersom den er fra en vulkansk periode, der ligger forud for Timanfayas udbrud. Som tegn på kvægbrug i området, finder vi stenkonstruktionerne i krateråbningen, resterne af et vandreservoir og nogle indhegninger på det ufrugtbare sted nærmest krateret.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
En forelsket hyrde

For foden af Caldera Blanca viser en række stenindhegninger, at den eneste menneskelige brug, der stadigvæk foregår her er dyrehold. Vi kan sandsynligvis se geder inde i La Caldera. En af indhegningerne er hjerteformet - derfor taler man om en forelsket hyrde. Vi ser dette meget bedre, hvis vi går op ad vulkanskråningen.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Den store caldera

Caldera Blanca er en vulkankegle, sandsynligvis med hydromagmatisk oprindelse, dvs. et udbrud, hvor lavaen kommer i kontakt med vandet. Denne vulkan tilhører den såkaldte serie III, der gik forud for de seneste vulkanudbrud. Det er en af de højeste vulkaner midt på øen. Før i tiden blevet krateret opdyrket indvendigt, da bunden er forholdsvis flad. Dens navn stammer fra dannelsen af et kalkstenslag i overfladen. Det er en proces, der gør den vulkanske overflade hård og giver den sin karakteristiske hvidlige farve, som fremhæver den i landskabet.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Et blik ud over Timanfaya

På den højeste side af Caldera Blanca, mod syd, har vi en fremragende udsigt over hele det vulkanske område i Timanfaya. Vi kan tydeligt se, hvordan Montañas de Fuego og resten af kraterne fra det længste udbrud, der har været på De Kanariske Øers historie, ligger på linje. Vulkankæderne fra de tre store faser kan tydes i horisonten: Macizo del Fuego, Montañas del Fuego og Pico Partido, selvom de i vores øjne kan synes at være en stor vulkan.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Sådan var det før

Efter at være gået ned ad den vestlige skråning af Caldera Blanca, før vi igen finder ruten tilbage, møder vi endnu dal, der kan vise os noget om, hvordan den midterste del af Lanzarote var før udbruddene i det 18. århundrede. Udbruddet i 1730-36 ødelagde 30 % af øen, områderne med størst landbrugsproduktion, og var årsag til, at en tredjedel af befolkningen måtte forlade øen. Det er nemt at se kontrasten mellem dette område, der i dag er isoleret midt i det ufrugtbare område, og de seneste lavaformationer, som vi igen kommer igennem på vores vej tilbage.

Bæredygtighed
Sostenibilidad
  • Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
  • Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
  • Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
  • Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
  • Hav altid dit kæledyr i snor.
  • Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).
3
54784
10 13
262
10045