Svævebane og stier op til toppen af Teide
At bestige denne 3718 meter høje vulkan er en uforglemmelig oplevelse. Fra det højeste punkt i Teide Nationalpark og på øen Tenerife har man en helt fantastisk udsigt til Las Cañadas-området og til vulkanen ved siden af Teide - Pico Viejo - og når det er klart vejr, kan man se de øvrige seks Kanariske Øer. Man skal huske at have egnet fodtøj og beklædning på, når man er højt oppe i bjergene, og beskytte sig i mod solen og være opmærksom på følgerne af højden.
Bestigningen af Teide kan ske med svævebane som går fra foden af bjerget og når op til lige under toppen på otte minutter. Man kan også gå op ad en sti, der tager seks timer, og begynder ved montaña Blanca. Man skal i begge tilfælde medbringe en tilladelse til at bestige toppen hvis man vil gøre noget ekstra ud af turen op, kan man overnatte i Altavista-refugiet hvor man kan se den smukkeste solopgang oppe fra højderne.
Et postkortbillede af Teide
García-klippernes fantasifulde former med Teide i baggrunden er det typiske billede af Teide Nationalpark. Den mest kendte af disse monumenter bestående af en eneste sten, er Cinchado-klippen, som ligner en enorm svamp, der udfordrer tyngdekraften med sin hældning og uregelmæssige form. Klipperne er en del af en meget stor stribe vulkansk materiale, som i århundreder stædigt har modstået erosion.
Dette velbesøgte sted ligger tæt på besøgscentret i Cañada Blanca og turisthotellet ved Teide. Adgangsområdet er kendt under navnet La Ruleta, og har parkeringsplads, udsigtspunkt og et informationskontor. Fra La Ruleta går der trapper, som er hugget ind klipperne, og ned til en lille sti, som går forbi vulkanske udvækster og gør, at man med de bare hænder kan mærke hele den geologiske historie, som pulserer i klipperne.
Vandring i høje bjerge på De Kanariske Øer
Når man virkelig skal nyde Teide Nationalparken er der ikke noget bedre end at tage solidt fodtøj på, tage oppakning med til en dag i høje bjerge og så tage afsted til fods ad det store og velplejede stisystem. Blandt de fire vigtigste ruter, er især turen fra Blanca-bjerget og op til det højeste punkt på Tenerife, Teide-toppen, spændende, den tager fem timer og er meget krævende; og Siete Cañadas-turen, som er meget lang, men den er ikke krævende.
Der er herudover to rundture: en til García-klipperne, som er middelsvær og tilgængelig fra området ved turisthotellet, og Arenas Negras-ruten, som ikke er vanskelig, og som starter ved besøgscentret i El Portillo. Ud over disse fire ruter findes der andre ture, som man kan læse om i en online-guide’ og i de officielle foldere og bøger om parken.
Oplev de store teleskoper på Tenerife
Tenerifes tinder har nogle af de bedste himle på den nordlige halvkugle til observation af himmellegemer. Det er grunden til, at man tæt ved Teide Nationalpark finder et af de vigtigste teleskop-komplekser i verden: det Astrofysiske Observatorium på Teide, som har mere end 10 teleskoper til sollys og til nattehimlen. Observatoriets hvide tårne er en førsteklasses attraktion i sig selv.
Det ligger i Izaña-området, på landevej TF-21, som kommer fra Laguna, og det administreres af De Kanariske Øers Astrofysiske Institut. Det kan besøges i grupper på 15 personer eller mere i dagtimerne fra april til december, og efter forudgående aftale. På det seneste er stjernekiggeri blevet meget populært på Teide, og flere og flere private firmaer udbyder ture derud om aftenen.
En mangefarvet slette lige ved Teide
Når man er inde i San José-minerne kan man let forfalde til at tro, at man befinder sig på en anden planet i stedet for i Teide Nationalpark. Minerne består af flade områder med gyldent, groft sand ind i mellem okkerfarvede klippeblokke i forvredne former. Foran ligger meget store vulkanske lag, og idet fjerne ser man Las Cañadas del Teide's enorme klippevæg, som domineres af toppen af det utrolig flotte Guajara-bjerg.
Stedets særlig blanding af farver, teksturer og særlige klippeformationer har gjort minerne til et af de foretrukne steder i parken for amatørfotografer og filminstruktører. Der er gennem tiden indspillet adskillige film her, nogle af dem har været internationale produktioner. To af de mest kendte er ‘Wrath of the Titans’, fra 2012, instrueret af Jonathan Liebesman; og 'Kæmpeøglernes Kamp’, fra 1966, instrueret af Don Chaffey.
Stilhed og skønhed på toppen af Tenerife
Ucanca-sletten er et stort område med sand og aflejringer i gyldne nuancer, som ligger mellem García-klipperne og bjergkomplekset Las Cañadas, lige midt i Teide Nationalpark. På grund af beliggenheden, stilheden og landskabets underfundige skønhed, er Ucanca et magisk sted for mange naturelskere og det foretrukne sted for dem, der søger ud i naturen for at lade op.
For at komme ud til Ucanca skal man køre i sydlig retning af landevejen TF-21, som går genne parken, og køre forbi Turisthotellet Teide. Man stiller bilen på en rasteplads og fortsætter turen opad til fods. Sletten kan være dækket af vandpytter af ringe dybde, der sommetider løber sammen til en stor og kortvarende krystalklar overflade, som Teide spejler sig i med en utrolig skarphed.
Vulkansk aske i farver på vejen til Teide
La Tarta - 'kagen' - består af et enkelt skær ned i terrænet lige ved landevejen, som går ind i Teide Nationalpark. Men det, som snittet viser, er ikke desto mindre virkelig overraskende: et utal af vulkanske askelag i mange forskellige farver og i mange meters tykkelse, som skråner på en dramatisk måde: Hele scenariet ligner mest af alt en chokoladekage med flødeskum - deraf navnet - og man bliver dybt betaget, når man ser det første gang.
Stedet ligger ved i skarpt sving på landevej TF-24, tæt ved parkens østlige grænse. I selve svinget ligger udsigtspunktet La Tarta med to afsatser i forskellig højde og med informationsplancher, som forklarer hvordan denne specielle undergrund er skabt. Fra gelænderet på afsatserne kan man se Teide og de røde bjergskråninger dækket med fyrretræer, som går oppe fra bjerget og ned mod havet.
Hvordan opstod øen Tenerife og vulkanen Teide
Et besøg i Teide Nationalpark starter i besøgscentret i El Portillo. Centret har gratis adgang, og er et moderne kompleks med info-område, lokaler med filmfremvisning og en botanisk have, og man får en detaljeret forklaring på hvordan Tenerife og Teide er opstået. Man får også et godt overblik over de geologiske, biologiske og landskabsmæssige værdier, som ligger til grund til, at nationalparken blev optaget Unescos verdensarvliste i 2007.
Centret ligger tæt på indgangene til nationalparken ved byerne La Orotava og La Laguna (henhv. landevejene TF-24 og TF-21), cirka 300 meter fra bydelen El Portillo, hvor der er restauranter, cafeteriaer og souvenir-butikker. Centret kører på solenergi og adgangsfaciliteter for bevægelseshæmmede er på en elegant måde integreret i miljøet.
Ophold og overnatning på Spaniens højest beliggende turisthotel
Besøgscentret Cañada Blanca og Statens Turisthotel er holdt i okkerfarver og vulkansk mørkerød og ligger inde i et attraktivt kompleks i 2152 meters højde tæt ved de legendariske García-klipper og for foden af parkens sydlige bjergkæde - den berømte Cañadas del Teide. Et stop i dette parkens hovedkvarter er ganske enkelt et must for enhver besøgende.
For de mest interesserede vil besøgscentret i Cañada Blanca være et spændende og moderne sted, som giver passende information om parkens store betydning. Og ønsker man at tilbringe natten under en af verdens mest klare himmelrum, kan det ske på statens to-stjernede turisthotel, Las Cañadas del Teide, som har restaurant, pool, sauna og fitnesscenter. Vil man bare gerne slappe af er her også et cafeteria og en souvenirbutik.
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
- Tænd ikke ild uden for de tilladte områder, og vær i særdeleshed forsigtig med det i sommermånederne.
- Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).